Мед, який ми купуємо у магазинах – продукт, вироблений бджолами (хоча, наприклад, джмелі теж виробляють мед). Медоносні бджоли попередньо роблять воскові стільники в затишних куточках, наприклад в дуплах дерев. Бджоли можуть жити і в спеціальних вуликах, які будують для них бджолярі. Бджолярі потім дістають з вуликів мед, який в сотах запасли бджоли, інформує Ukr.Media.
Внутрішній порядок у вулику
У кожному вулику живе від 20 до 60 тисяч бджіл. Розберемося, у кого яка роль у вулику: є матка, єдине призначення якої відкладати яйця, кілька трутнів (самців) і десятки тисяч робочих бджіл (всі вони самки). Молоді робочі бджоли, у віці декількох днів, прибирають вулик і годують личинок, які щойно вилупилися з яєць. У віці десяти днів робочі бджоли починають приймати вантаж їжі, який приносять у вулик інші бджоли, звані польовими.
Деякі польові бджоли виконують більш кваліфіковану роботу – служать розвідниками. Розвідники розшукують у полі джерела їжі (квітковий пилок і нектар). Коли вони знаходять відповідні квіти, повертаються у вулик. У вулику розвідники виконують складний танець, який вказує польовим бджолам напрям і відстань до медоносної ділянки.
З чого робиться мед?
Мед робиться з солодкої рідини квітки, яка називається нектар. В нектарі 80 відсотків води, в якій розчинені складні цукру. Це прозора рідина, що витікає з медоносну квітки, коли його відривають від черешка. Бджоли збирають нектар з конюшини, кульбаби, фруктових дерев та ягідних кущів. Нектар з квітів бджоли висмоктують довгим згорнутим в трубочку язиком. У бджіл два шлунка – один для власного харчування, другий-для зберігання нектару. У другому шлунку бджоли приносять у вулик нектар. Щоб наповнити нектарний шлунок, бджілка повинна облетіти 1000-1500 квіток. Ємність нектарного шлунка близько 70 міліграмів. Але це майже дорівнює вазі самої бджоли. До моменту повернення у вулик, бджола повністю завантажена солодким нектаром.
Як робиться мед?
Коли польова бджола повертається додому, то вона передає зібраний нектар робочим бджолам, які висмоктують своїми язиками нектар з рота польової бджоли. Іноді нектар йде в їжу личинок і дорослих бджіл, але частіше з нього попередньо готують мед. Як це робиться? Спочатку робочі бджоли протягом півгодини пережовують нектар, як ми жувальну гумку. Ферменти бджолиної слини повільно розщеплюють складні цукру нектару на більш прості. Це допомагає зробити нектар легко засвоюваним і охороняє його від псування бактеріями, коли його відкладають про запас. Потім оброблений нектар бджоли розкладають у соти.
Вода з нектару повільно випаровується і утворюється густий сироп. Щоб прискорити висихання нектару, бджоли обдувають його за допомогою крил, використовуючи їх як вентилятор. Коли сироп в сотах досягає потрібної консистенції, тобто густіє, то це вже мед. Клітинки з медом бджоли запечатують воском. Білий віск пластівцями виділяється з воскових залоз.
У яєць, відкладених маткою, різні долі. З незапліднених яєць вилуплюються личинки чоловічої статі, з них виростають трутні, з запліднених яєць – самки, які, якщо отримують достатньо корму, виростають у робочих бджіл. Нарешті є одна личинка, яку до схочу годують маточним молочком (живильна речовина, яка виробляється в особливих залозах медоносних бджіл), з неї виростає матка.
Готовий мед зберігається про запас і використовується в їжу. Протягом року колонія бджіл з'їдає від 60 до 100 кілограмів меду. Природно, бджоли заготовляють мед для себе. Але запах, і смак меду манить до себе масу тварин – від ведмедів і кабанів до мурашок. У людини теж є сильне бажання поласувати медом, намазавши його на шматок хліба або підмішати його в чай. У бджіл крадуть навіть віск, з якого виходять свічки вищої якості.
Джерело: ukr.media