У ніч з 6 на 7 січня усі українські Православні церкви відзначають Різдво Христове, передає UkrMedia.
Разом з православними в цей день відзначають Різдво Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських євангельських християн, а також Єрусалимська, Російська, Сербська і Грузинська Православні Церкви.
На святковий стіл за традицією належить подати 12 пісних страв.
Але можна сідати за стіл тільки після появи на небі першої зірки, яка ознаменує народження Ісуса Христа. До самого вечора прийнято нічого не їсти.
Як правило, на Святвечір зовсім не вживали міцних напоїв, горілка з'являлася на святковому столі тільки наступного дня – на Різдво.
Також обов'язково на святковому столі має бути свічка. Її горіння – це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла, а також сіль, без якої не можна відчути повноти смаку страви.
Головна різдвяна страва – кутя, з якої починають застілля
Кутю зазвичай готують із пшениці, рідше – з перловки або рису. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухла. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий мак, розмочені родзинки і курагу, мелені горіхи. Все заливають виноградним соком, додають по ложці меду та кагору.
Решта 11 страви повинні бути пісними: без м'яса, молока, яєць і жиру. На Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.
Також традиційним блюдом вважається густий узвар
Він готується із сушениці – з груш, яблук, слив, можна додавати чорноплідну горобину, малину, вишні.
Борщ – також є обов'язковою стравою Святої вечері
Популярні у нас два види борщу: борщ з грибами та чорносливом, але пісний, без м'яса на соняшниковій олії. І буряковий борщок з вушками. Для цього борщу заздалегідь маринують буряк, а в нього додають квасолю.
Інші страви не є традиційними. Можна готувати голубці, вареники, смажену рибу, капусту і запивати це все узваром.
Риба – риба на столі у Святвечір свідчила про заможність господарів.
Можна приготувати вінегрет – з варених картоплі, буряка, моркви і квасолі, цибулі, петрушки, маринованих або солоних огірків
Овочі найкраще нарізати кубиками, а заправити рослинним маслом.
Пісний капусняк на воді, а не м'ясній юшці
Для капусняку береться квашена або сира капусту. Додається пшоно. Замість картоплі в капусняк можна покласти пастернак — щоб зменшити споживання крохмалю, яким багата картопля. Моркву натерти на тертці і разом з нарізаним кубиками цибулею обсмажити в рослинній олії.
Голубці
Пісні голубці готуються не з м'ясом, а з грибами та пшоном. Варто додати тушковані морквину і цибулю. Далі це блюдо готується як зазвичай.
Соління з квашених овочів (капуста, помідори) і замороженої журавлини
Раніше "Країна" розбиралася в традиціях і прикмети на Святий Вечір напередодні Різдва.
Також ми зібрали все, що потрібно знати про обрядах на Трійцю, що приносять щастя і достаток.
Джерело: ukr.media