У постійному прагненні зберегти форму і контролювати вагу багато хто з нас стикається з дилемою: як насолоджуватися борошняними виробами, не набираючи зайвої ваги? Нутриціологи пропонують кілька корисних порад, які допоможуть вам насолоджуватися здобою без шкоди для фігури, інформує Ukr.Media.
Не перекушуйте здобою
Набирання ваги при вживанні здоби пов'язане з рівнем інсуліну в крові. Інсулін виділяється у відповідь на підвищення рівня цукру, викликане вживанням "швидких вуглеводів", таких як здоба. Тому важливо скоротити кількість перекусів, особливо за участю солодких або здобних продуктів, щоб рівень інсуліну залишався стабільним.
Здоба наприкінці трапези
Вживайте здобу та інші "швидкі вуглеводи" наприкінці трапези. Це допомагає уникнути різкого стрибка цукру в крові, оскільки процес травлення вже розпочато, починаючи з повільних субстанцій, таких як білок і клітковина.
Здоба в першій половині дня
Переважно вживати здобу вранці або в обід. Це дасть змогу енергії, отриманій з вуглеводів, використовуватися протягом дня для фізичної та розумової активності. Вечірнє вживання здоби може збити циркадний ритм інсуліну і призвести до набору ваги.
Не спати після трапези зі здобою
Після вживання здоби краще провести невелику фізичну активність, наприклад, прогулянку або легку зарядку. Це допоможе енергії спрямуватися в активність, а не в запас.
Адекватна кількість здоби на день
Якщо ви не можете відмовитися від здоби, обмежте її вживання одним разом на день, переважно наприкінці основного прийому їжі. Не переїдайте і насолоджуйтеся кожним моментом, роблячи його особливим і приємним. Цей підхід дає змогу поважати свої бажання і домовитися із самим собою, зберігаючи баланс у харчуванні.
Джерело: ukr.media