Шкода м’яса для довкілля: як воно впливає на нашу планету

Шкода м'яса для довкілля: як воно впливає на нашу планету

Вплив виробництва та споживання м’яса на зміну клімату

Чи знаєте ви, що м’ясна промисловість робить значний внесок у зміну клімату?

Виробництво і споживання м’яса – це серйозна глобальна проблема, яка, як очікується, посилиться до 2023 року.

Дослідження засвідчили, що тваринництво сприяє викидам парникових газів, знелісненню, забрудненню води та іншим екологічним наслідкам.

Виробництво і споживання м’яса мають значний вплив на зміну клімату. Виробництво м’яса, особливо яловичини, вимагає великої кількості ресурсів, таких як земля та енергія, що сприяє викиду парникових газів (ПГ), особливо вуглекислого газу, метану та закису азоту.

Крім того, для виробництва м’яса потрібна значна кількість води. У деяких регіонах світу це призвело до нестачі води та забруднення навколишнього середовища.

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, на тваринництво припадає 30% світового споживання прісної води .

Основними джерелами викидів ПГ під час виробництва м’яса є вирубування лісів, транспортування і переробка кормів, а також виділення метану в результаті ентеральної ферментації в організмі худоби.

За оцінками Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО),тваринництво відповідальне за 14,5% глобальних викидів парникових газів, причому найзначніший внесок робить м’ясна і молочна худоба.

Якби худоба була країною, вона була б третім за величиною емітентом парникових газів після Китаю і США, – каже Хеннінг Штайнфельд, старший автор доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Споживання м’яса сприяє зміні клімату

Численні дослідження документально підтвердили вплив виробництва м’яса на навколишнє середовище, включно з його внеском у викиди парникових газів, землекористування, споживання води і збезлісення.

У 2019 році Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) випустила доповідь про зміну клімату та землекористування, в якій наголошується на важливості зниження споживання м’яса для пом’якшення наслідків зміни клімату.

На сільське господарство і збезлісення, переважно для виробництва продукції тваринництва, припадає понад чверть глобальних викидів парникових газів, – йдеться в доповіді МГЕЗК.

Доповідь підкреслює, що скорочення споживання м’яса і перехід на більш рослинну дієту може знизити викиди парникових газів і принести інші екологічні вигоди.

Багато вчених також вказують на необхідність застосування стійких методів ведення сільського господарства, таких як регенеративне сільське господарство, які можуть допомогти пом’якшити вплив виробництва м’яса на навколишнє середовище. Ці методи спрямовані на зміцнення здоров’я ґрунту, сприяння біорізноманіттю та скорочення використання синтетичних добрив і пестицидів.

У листі, опублікованому в медичному журналі Lancet у 2020 році, група з 14 вчених закликала до глобального переходу на більш рослинну дієту для поліпшення здоров’я населення і зниження впливу виробництва харчових продуктів на навколишнє середовище. Вони наголосили, що скорочення споживання м’яса також може допомогти запобігти майбутнім пандеміям завдяки зниженню ризику зоонозних захворювань.

Загалом науковий консенсус полягає в тому, що скорочення споживання м’яса і просування стійких методів ведення сільського господарства необхідні для пом’якшення впливу виробництва м’яса на зміну клімату і навколишнє середовище.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що якщо жителі розвинених країн скоротять споживання м’яса на 50%, це призведе до зниження глобальних викидів парникових газів на 25%. Це пояснюється тим, що виробництво рослинної їжі потребує менше ресурсів і викидає менше парникових газів, ніж виробництво м’яса.

Вплив виробництва і споживання м’яса в різних країнах

У розвинених країнах, таких як США, споживання м’яса велике, і виробництво м’яса має значний вплив на навколишнє середовище. Сполучені Штати є одним із найбільших у світі виробників яловичини, а виробництво яловичини робить значний внесок у викиди парникових газів.

У країнах, що розвиваються, вплив виробництва і споживання м’яса часто інший. У деяких країнах, що розвиваються, споживання м’яса невелике, і виробництво м’яса має відносно невеликий вплив на навколишнє середовище. Однак у міру того, як країни стають багатшими, споживання м’яса в них, як правило, збільшується, що призводить до підвищення рівня викидів парникових газів.

Регенеративні методи ведення сільського господарства, такі як ротаційне випасання худоби і вирощування покривних культур, можуть допомогти скоротити викиди парникових газів від тваринництва і сприяти оздоровленню ґрунту. – коментує Доктор Марсія ДеЛонге, старший науковий співробітник Союзу стурбованих вчених

У таких країнах, як Бразилія, де скотарство є основною галуззю, виробництво м’яса має значний вплив на збезлісення. Великі площі тропічних лісів Амазонки були вирубані, щоб звільнити місце для випасу худоби, що призвело до значних викидів парникових газів і втрати біорізноманіття.

У Китаї, який є найбільшим у світі виробником і споживачем свинини, виробництво м’яса має значний вплив на водні ресурси. Свинарство в Китаї вимагає великої кількості води, і виробництво м’яса призвело до забруднення води та виснаження водоносних горизонтів.

Загалом, вплив виробництва і споживання м’яса на зміну клімату і довкілля в різних країнах неоднаковий і залежить від цілої низки факторів.

Однак скорочення споживання м’яса і просування стійких методів ведення сільського господарства вкрай важливе у всіх країнах для пом’якшення впливу виробництва м’яса на навколишнє середовище.

Воно може допомогти скоротити вирубку лісів, поліпшити землекористування і знизити попит на викопне паливо, що використовується для виробництва і транспортування м’яса.

Доведено, що дієти на основі рослинних продуктів є більш стійкими і чинять менший вплив на навколишнє середовище, ніж дієти, які включають м’ясо.

Переваги скорочення споживання м’яса і переходу на рослинну дієту ніколи не були настільки очевидні, а необхідність діяти ніколи не була такою нагальною, – вважає Доктор Марко Спрінгманн, провідний науковий співробітник дослідження про вплив виробництва харчових продуктів на довкілля

Загалом, скорочення виробництва і споживання м’яса є важливою частиною вирішення проблеми зміни клімату.

Очікується, що наслідки виробництва і споживання м’яса погіршаться до 2023 року. Але є кілька заходів, які ми можемо зробити, щоб зменшити вплив м’яса на навколишнє середовище.

Скорочення споживання м’яса, перехід на альтернативні продукти на рослинній основі або м’ясо, вирощене в екологічно чистих умовах, і підтримка стійких методів ведення сільського господарства, – ці кроки не тільки допоможуть скоротити викиди, а й забезпечать турботу про нашу планету для майбутніх поколінь.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *