Місто, яке надихає
Напередодні весни особливо хочеться поринути в романтичну атмосферу, якнайскоріше відчути розквіт життя навколо та заглибитися у дослідження чогось нового. Усе це втілила Ксенія Батищева, дизайнерка та архітекторка, засновниця і керівниця ArtStudio в Україні, відвідавши Париж — місто, де зустрічаються традиційне та сучасне.
Тераса ресторану Girafe
Метою подорожі Ксенії була виставка Maison & Object, однак ще більш захопливим у французькій столиці виявилося те, як останні тенденції дизайну, гастрономії та social life проявляють себе у буденному житті міста.
Ексклюзивно для ELLE.UA Ксенія Батищева розповіла, які тренди будуть найбільш актуальними у 2023 році.
Дизайн
Maison & Object — не просто центральна подія Європи у сфері дизайну, а справжній дороговказ для майстрів галузі, який демонструє найактуальніші тенденції. Цього року на M&О було представлено два напрямки:
• FOREVER — меблі, освітлення та декор більш традиційні, а саме: неокласика, арт-деко, етнічний, скандинавський та середземноморський стилі;
• TODAY — назва говорить сама за себе: сучасні стилі дизайну, зокрема мінімалізм та екостиль, а також окремий розділ ландшафтного дизайну. Тема зв’язку з природою, екологічного підхіду у виборі матеріалів та технологій була актуальна й раніше, але сьогодні здобула ще більших обертів. Recycled-матеріали, натуральна фактурність меблів (рогожка на кожному стенді) та тканин (акцент на лляних і конопляних) — усе це «на хвилі».
Тренд на натуральність зберігається й у кольорах, де домінують природні відтінки: молочний, оливковий, теракотовий, світло-зелений, ягідний, тьмяно-рожевий і блакитний. Тож безумовними лідерами сезону можна вважати нову класику та екологічний стиль.
Окрім цього, особлива увага на M&О’2023 була прикута до українського стенда. Його учасники — SVOYA studio & DONNA, Danuta Kril & Guculiya та Tetiana Krasutska & ZEMNA — продемонстрували міцний зв’язок традицій українського мистецтва та сучасного дизайну.
Гастрономія
Розташований у самому серці Cité de l’Architecture (Міста архітектури), Girafe є втіленням актуальної сьогодні неокласики та абсолютним лідером для французьких естетів і гурманів. Заклад приваблює не лише свіжими морепродуктами та лавандовим крем-брюле, а й витонченим декором і соковитою зеленню тропічних рослин. Однак головна його особливість — незабутній вид на Ейфелеву вежу з тераси ресторану.
Витриманий у стилі екошик Dune — новачок на ресторанній карті Парижа. Однак це не завадило йому припасти до душі гостям французької столиці. Інтер’єр ресторану поєднує в собі етно-елементи декору та натуральні матеріали з яскравими акцентами. В основі меню закладу — найкращі локальні продукти, які шеф-кухар майстерно поєднує як у традиційних стравах, так і в нових незвичайних рішеннях.
Паризька Mimosa — на 100% про Середземномор’я: від меню та величезної винної карти до найдрібніших деталей інтер’єру. Тут все просякнуте сонцем, яскравими смаками та розслабленою атмосферою Півдня Франції та Італії.
Social Trends
Вдихнути свіжого, вже майже весняного повітря, відпочити від бурхливого міського ритму і випити філіжанку гарячого шоколаду — важливий пункт «паризької програми». До того ж екологічний відпочинок — головний соціальний тренд 2023 року.
Два «улюбленці» публіки та Instagram — розкішний Jardin de Luxembourg та затишний Monceau.
Люксембурзький сад, що розташувався на лівому березі Сени, в самому серці богемного Латинського кварталу, по праву можна назвати одним із символів Парижу. Вже саме розташування парку доводить, що сюди приходять не лише відпочити, але й, як кажуть, себе показати і на людей подивитись. Тут вражає все: розкішний палац і скульптурний ансамбль, тінисті алеї та фонтан Медічі. Й звісно, його відвідування не може вважатися повноцінним без чашки ароматного шоколаду з мадагаскарською ваніллю.
Менш відомий, але однозначно не менш популярний Монсо — найбільш «не французький» з усіх паризьких парків. Він організований в англійському стилі як ідеальне місце для романтичної зустрічі, прогулянки або читання книги, де до того ж можна скуштувати традиційний французький креп із цукром чи абрикосовим джемом.