Чи дійсно сніданок є найважливішим прийманням їжі впродовж дня? І якщо відповідь "так", то що саме ми повинні їсти? Про це Vogue розпитав експертів.
Реклама
Чи є сніданок найважливішим прийманням їжі?
Дослідження показали, що люди, які снідають, зазвичай більш здорові, а ті, хто пропускає сніданок, часто страждають від хронічних захворювань, як-от діабет 2 типу і серцево-судинні захворювання. Але насправді деякі з цих результатів можна пояснити не цілющою силою раннього вживання їжі, а тим, що люди, які виділили час на сніданок, взагалі більше уваги приділяють своєму харчуванню та якості продуктів.
А якщо не снідати?
"Це питання особистої фізіології та способу життя, — каже дієтологиня Розмарі Фергюсон. — Для одних раннє приймання їжі є запорукою ранкової активності, до того ж воно стабілізує рівень цукру в крові. Інші можуть виявити, що почуваються краще без сніданку. Дослухатися до свого організму — ключ до успіху".
"Дослідження циркадних ритмів свідчать про те, що більш раннє приймання їжі може мати переваги для здоров'я, — говорить Фергюсон. — Оскільки для організму це більш природно, то сніданок може пришвидшити метаболізм". Дотримання інтервалу між вживанням їжі від 8 до 12 годин (коли ми спимо) допоможе з чутливістю до інсуліну і контролем ваги, а також дасть можливість травній системі відпочити.
Що їсти зранку?
Якщо ви любите снідати, то дуже важливо споживати правильні продукти, щоб налаштувати себе на здоровий день. "Збалансований сніданок повинен містити поєднання клітковини, корисних жирів і білків, — каже Фергюсон. — Ці поживні речовини добре працюють разом — уповільнюють всмоктування цукру в кров і тим самим підтримують відчуття ситості і забезпечують організм енергією".
Також Фергюсон радить уникати продуктів із високим вмістом простих вуглеводів, оскільки вони викликають "швидкі стрибки рівня глюкози та інсуліну, що призводить до "американських гірок" — енергетичних підйомів і спадів протягом дня". Шкідливими будуть і сніданки з великим вмістом рафінованого цукру. До речі, більшість пластівців, на пакованнях яких написано “наповнені поживними речовинами”, насправді мають списки інгредієнтів, які розповідають зовсім іншу історію — тому завжди читайте етикетку.
Корисний сніданок може включати омлет з овочами, грецький йогурт або кефір (обидва корисні для кишківника) з горіхами, насінням і свіжими ягодами, або тост із цільнозернового хліба з авокадо, яйцем та слабосоленим лососем. Харчуючись таким чином, ви уникнете постійних коливань рівня цукру в крові, наслідком яких стануть погіршення настрою, занепад сил і голодні муки.
Текст: Hannah Coates
За матеріалами vogue.co.uk