Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine

"Останнім часом мені дуже полюбилась морква як основна страва, — каже каже зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie Наталія Стрільчук. — Варіантів приготування карамелізованої моркви насправді безліч, для Vogue UA я обрала найбільш вишуканий рецепт у стилі haute cuisine".

Instagram

, natastrilchuk (@natastrilchuk)

Морква — модний гастрономічний інгредієнт. Йдеться не лише про користь: вона багата на бета-каротин — попередник вітаміну A, який покращує зір, підтримує здоров’я шкіри, зміцнює імунітет. Морква містить антиоксиданти (лютеїн, зеаксантин), які борються зі старінням клітин та зменшують ризик хронічних хвороб, завдяки низькому глікемічному індексу вона не викликає різких стрибків цукру в крові, а завдяки клітковині — покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Реклама.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine0

У світі високої гастрономії моркву обожнюють за її варіативність, адже в руках вправних шефів вона перетворюється на витвір кулінарного мистецтва. Кухарі використовують сучасні техніки та поєднання смаків, щоб підкреслити природну солодкість і текстуру цього овоча. Способів приготування моркви — безліч:

  • Су-від (sous-vide): моркву готують при низькій температурі у вакуумі, що дозволяє зберегти її соковитість і насичений смак.​
  • Ферментація: Цей процес додає моркві пікантних нот і складного смакового профілю.​

  • Пюре та муси: Моркву перетворюють на ніжні текстури, які подають як гарнір або основу для інших страв.​

  • Карамелізація: Під час обсмажування або запікання морква набуває глибокого, солодкого смаку з легкою хрусткою скоринкою.​

Ось рецепт карамелізованої моркви з гострою калабрійською свиною ковбаскою ндуя та лимонною фетою

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine1

Інгредієнти

  • 10 невеличких морквинок
  • Грецький йогурт: 250 г
  • Фета: 150 г
  • Апельсин
  • Ндуя 50 г
  • Вершкове масло: 100 г
  • Лимон
  • Зубчик часнику

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine2

Приготування

Зачищаємо морквинки. Мені подобається залишати короткі хвостики.

На розігрій пательні топимо ндую. Ндуя — це м’яка гостра ковбаса, яку можна намазувати, як пасту. Вона дуже пряна і трохи схожа на гострий м’ясний паштет. Італійці додають її у піцу, пасту або просто їдять з хлібом.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine3

У цю багряну ванну занурюємо моркву: це має фантастичний апетитний вигляд.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine4

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine5

Періодично перевертаємо морквинки для рівномірної карамелізаціі.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine6

Додаємо вершкове масло

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine7

Cік половинки апельсина

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine8

Доводимо до готовності.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine9

Йогурт змішуємо з фетою

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine10

Натираємо цедру одного лимона

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine11

та пів зубчика часнику.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine12

Подрібнюємо до однорідності

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine13

Викладаємо на тарілку.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine14

Обережно викладаємо зверху моркву

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine15

Поливаємо соусом з пательні та посипаємо цедрою апельсина.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine16

Перетворюйте буденне на особливе з кожним рецептом. Смачного.

Карамелізована морква — новий гастротренд у стилі haute cuisine17

Фото: Дмитро Бахта

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *