"Останнім часом мені дуже полюбилась морква як основна страва, — каже каже зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie Наталія Стрільчук. — Варіантів приготування карамелізованої моркви насправді безліч, для Vogue UA я обрала найбільш вишуканий рецепт у стилі haute cuisine".
Морква — модний гастрономічний інгредієнт. Йдеться не лише про користь: вона багата на бета-каротин — попередник вітаміну A, який покращує зір, підтримує здоров’я шкіри, зміцнює імунітет. Морква містить антиоксиданти (лютеїн, зеаксантин), які борються зі старінням клітин та зменшують ризик хронічних хвороб, завдяки низькому глікемічному індексу вона не викликає різких стрибків цукру в крові, а завдяки клітковині — покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
Реклама.
У світі високої гастрономії моркву обожнюють за її варіативність, адже в руках вправних шефів вона перетворюється на витвір кулінарного мистецтва. Кухарі використовують сучасні техніки та поєднання смаків, щоб підкреслити природну солодкість і текстуру цього овоча. Способів приготування моркви — безліч:
- Су-від (sous-vide): моркву готують при низькій температурі у вакуумі, що дозволяє зберегти її соковитість і насичений смак.
-
Ферментація: Цей процес додає моркві пікантних нот і складного смакового профілю.
-
Пюре та муси: Моркву перетворюють на ніжні текстури, які подають як гарнір або основу для інших страв.
- Карамелізація: Під час обсмажування або запікання морква набуває глибокого, солодкого смаку з легкою хрусткою скоринкою.
Ось рецепт карамелізованої моркви з гострою калабрійською свиною ковбаскою ндуя та лимонною фетою
Інгредієнти
- 10 невеличких морквинок
- Грецький йогурт: 250 г
- Фета: 150 г
- Апельсин
- Ндуя 50 г
- Вершкове масло: 100 г
- Лимон
- Зубчик часнику
Приготування
Зачищаємо морквинки. Мені подобається залишати короткі хвостики.
На розігрій пательні топимо ндую. Ндуя — це м’яка гостра ковбаса, яку можна намазувати, як пасту. Вона дуже пряна і трохи схожа на гострий м’ясний паштет. Італійці додають її у піцу, пасту або просто їдять з хлібом.
У цю багряну ванну занурюємо моркву: це має фантастичний апетитний вигляд.
Періодично перевертаємо морквинки для рівномірної карамелізаціі.
Додаємо вершкове масло
Cік половинки апельсина
Доводимо до готовності.
Йогурт змішуємо з фетою
Натираємо цедру одного лимона
та пів зубчика часнику.
Подрібнюємо до однорідності
Викладаємо на тарілку.
Обережно викладаємо зверху моркву
Поливаємо соусом з пательні та посипаємо цедрою апельсина.
Перетворюйте буденне на особливе з кожним рецептом. Смачного.
Фото: Дмитро Бахта