Яйця — не тільки смачний, але і дуже корисний продукт, буквально набитий поживними речовинами. Саме тому так здорово починати з них свій день, інформує Ukr.Media.
Але ви, швидше за все, звертали увагу на те, що не всі яйця виглядають однаково, коли ви розбиваєте шкаралупу. У чому різниця між світло-жовтими, насичено-золотистими і оранжево-червоними жовтками яєць, і чи є вона в принципі?
Колір шкарлупи
Незважаючи на поширену оману, що коричневі яйця можуть бути більш здоровими (або більш натуральними), ніж білі, насправді немає ніякої різниці в кольорі шкаралупи, якщо мова йде про користь і поживних речовинах. Просто яйця з білою шкаралупою несуть кури з білими пір'ям і білими мочками вух, а коричневі яйця — червоні або коричневі кури з такими ж мочками вух. Корисні вони однаково.
Але що щодо жовтків?
Дослідження, проведені Міністерством сільського господарства США, показали, що колір жовтка також не впливає на поживну цінність яйця. Всі жовтки містять менше води, більше жиру і наполовину менше протеїну, ніж білок яйця. При цьому більша частина вітамінів і мінералів утримується саме у жовтку — це залізо, вітаміни А і D, фосфор, кальцій, тіамін і рибофлавін.
На колір жовтка впливає те, чим годують курку. Це можна порівняти з тим, як яскраві натуральні барвники в їжі можуть вплинути на колір виділень людини (наприклад, буряк зробить сечу рожевою, а прийом добавок з залізом забарвлює стілець в темний або чорний колір). Якщо курка їсть корм з жовто-помаранчевими пігментами, жовток може бути більш помаранчевим, а якщо її харчування складається з кукурудзи чи пшениці, колір жовтка буде більш блідим.
Незважаючи на те що колір жовтка не впливає на його користь, багато кухарів і домашні господині кажуть, що яскраві жовтки насичених відтінків надають стравам більш виразний смак.
Джерело: ukr.media