Користь яблук
Яблуко — це дивовижний, рідкісний за своїми властивостями й дуже корисний фрукт. У ньому міститься величезна кількість вітамінів, мінералів і нутрієнтів:
- пектин — покращує роботу кишківника, очищає його від шлаків
- вітаміни: Е, групи В, провітамін А й аскорбінова кислота
- мінерали: калій, кальцій, магній, залізо, цинк, хлор, сірка, мідь
- антиоксиданти, що перешкоджають окислювальним процесам
- таніни, що чинять протизапальну дію при захворюваннях сечостатевої та серцево-судинної систем
- дубильні речовини, що перешкоджають випаданню солей в осад, що є хорошою профілактикою сечокам'яної хвороби.
Вважається, що вживання одного яблука на день може захистити від багатьох захворювань: від авітамінозу й анемії до раку, інформує Ukr.Media.
Шкода яблук
Слід розуміти, що навіть такий цілющий продукт за надмірного вживання може завдати шкоди. Особливо це стосується людей із гастритом і виразкою дванадцятипалої кишки, оскільки кислота, що міститься в яблуках, їм протипоказана.
Також фрукт не можна їсти за харчової алергії, індивідуальної непереносимості та підвищеної чутливості ШКТ. А тим, у кого є проблеми із серцево-судинною системою, варто відмовитися від червоних сортів яблук.
Крім того, у плодах яблуні можуть бути присутніми пестициди, адже дерева обробляють від хвороб і комах за допомогою різних хімікатів. З іншого боку, їсти зіпсовані та червиві яблука теж не можна. Мало хто знає, але насіння яблук містить токсичну речовину амигдалін, тож його вживання в їжу може бути небезпечним для здоров'я і навіть життя. Вона також є в кісточках вишні, мигдалю, персика, абрикоса і сливи. Питома вага амигдаліну в кожному з перерахованих плодів різна: у мигдалі та персику міститься близько 2,5-3% отруйної речовини, в абрикосі — 1,8%, а в яблуках — 0,6%. У легких випадках отруєння амигдаліном проявляється головним болем і нудотою, у важких спостерігаються ціаноз, судоми, втрата свідомості, можливий навіть смертельний результат.
Як правильно їсти яблука
Найкраще з'їдати одне яблуко на день як перекус, не поєднуючи з іншими продуктами, так воно краще перетравиться і засвоїться. Переважно їсти його разом із серцевиною (але без насіння!), оскільки в ній містяться корисні бактерії, які діють як пробіотики й допомагають сформувати здоровий кишковий імунітет. Потрібно розрізати яблуко на часточки, щоб переконатися, що всередині немає комах, плісняви чи інших неприємних сюрпризів. З яблук можна робити чипси, проте вміст цукру в них у п'ять-шість разів вищий, ніж у свіжих плодах. Вони добре втамовують голод, але якщо ви стежите за фігурою, то краще вживати їх у невеликій кількості.
Важливо пам'ятати, що під час термічної обробки в яблуках руйнуються вітаміни, тому в печеному й тушкованому вигляді вони становлять цінність лише як джерела клітковини. Крім того, з плодів яблуні виходять смачні пироги, варення і компоти, проте природної користі в них теж дуже мало, тож ліпше віддавати перевагу сирим фруктам.
Джерело: ukr.media